Ember vs. parlagfű– csak egy maradhat!

2020. június 24. 13:24 - azokosdontes.blog.hu

Erős meglepetésekkel indult a 2020-as év, de a parlagfűszezon rendes menetrend szerint érkezik – várjuk hát felkészülten ezúttal mi is!

Sötétség délben?

Megjött a nyár, és a jó idő szavára kipörgünk mind a napvilágra, de a nagy derültséget könnyen beárnyékolhatja a kellemetlen felismerés, hogy az égig nyúló gizgazok már a napunkat is eltakarják, olyan sűrűn nőnek! Az ördögre nem vonatkoztak a karantén szabályai és idén tavasszal különösképpen nem alvással töltötte az idejét.

shutterstock_154622849.jpg

Ne csodálkozzunk tehát, ha a parlagfűnek és a növényvédelmi bírságokat kiszabó hivataloknak is erős szezonjuk lesz - csak készüljünk fel a legrosszabbra csendben! A gonosz parlagfű miatt büntetni fognak, egyszerűen azért, mert megtehetik és egyébként a köz érdekében eljárva jól is teszik.

Persze a baj ritkán akkora, mint amilyennek elsőre látszik, ha jó előre meghozzuk a szükséges intézkedéseket.

A gaz gáz

A szomorú helyzet az, hogy hazánk a 3 millió allergiás országa és Európa parlagfűvel egyik leginkább fertőzött területe, így a földtulajdonosok és bérlők kötelezettsége a védekezés – tavaly óta türelmi idő nélkül. 

Az állami/önkormányzati szervek árgus szemekkel keresik a mulasztókat és – mint tudjuk – akik keresnek, azok találnak is! Tavaly több száz millió forintnyi bírság kipörgetésével kerültek “motivált” állapotba a tulajdonosok és valószínű, idén sem lesz ez másképp. A gyomnövény rendkívül jól alkalmazkodik az időjárási körülményekhez - szárazság ide vagy oda -, az online bejelentő rendszer olajozottan működik, a hatósági helikoptere felszállásra kész.

Ha tehát nem lépünk fel kellő hatékonysággal a parlagfűvel szemben, nem csak az embertársaink egészségét kockáztatjuk, hanem a hatóságok súlyos büntetését is! És hogy egy ötmillió forintos bírság mekkora nagy sötétségbe borítja még a legfelhőtlenebb nyári napokat is? Szerencsénkre nem kell felfedezni a spanyolviaszt, létezik egy relatíve könnyű és hatékony eljárás a parlagfű elleni védekezésben is.

shutterstock_705053092.jpg

Egy út van előtted - melyiket választod?

A vegetációs szakaszba lépő parlagfű vegyszerrel már nehezen írható, kaszálással viszont könnyen rendet lehet vágni közé nyáron is. Persze ha a kézi kaszát, vagy a sarlót emlékeink lomjai közé száműztük, mert hatékonyan akarunk dolgozni, az akkumulátoros vagy az elektromos fűkasza a jó választás. Azonban, ha biztosra megyünk, mert nagy és sűrű területekkel is gyorsan akarunk végezni, és unjuk már a villanyos félmegoldásokat – dolgozni akarunk, nem dolgozgatni -, a benzines mellett döntünk. Van ugyan pár nehézsége a műfajnak, de nincs az a nehézség, ami ne érné meg, ha a lehengerlő győzelem utólag úgyis minket igazol. 

Egyetlen problémája van a benzineseknek, de az nagy: az áruk megfizethetetlennek tűnhet – első blikkre. Ha azonban vesszük a fáradtságot, és jobban utána nézünk a dolgoknak, csalódhatunk – kellemesen is. Vannak megfizethető és az árukhoz képest jól teljesítő benzines kaszák is! Mert mindig abból kell kiindulni, hogy mit mire használunk. Az már csak hab a tortán, hogy a mindenféle okos kiegészítőiknek köszönhetően egy úttal több dolgot is intézhetünk velük: szegélyt nyírhatunk, lombot vághatunk, pázsitot, ha úgy van!

Mindig abból kell kiindulni, hogy miért adnánk egy havi fizetést egy motoros kaszáért, ha pár tízezer forint is bőven elég lehet a jó vásárhoz? Vagyis ahhoz, hogy nyugodtan lehessünk: semmit nem kockáztatunk. Hihetetlennek tűnik, pedig igaz. 

Gondoskodj tehát a birtokaid parlagfű és gond mentesítéséről, valamint az ehhez szükséges motoros fűkaszáról még időben – csak egy kattintás ide és a tiéd lehet!

fukasza.jpg

Ha kétségeid lennének, gondolj arra, hogy több százezer vásárló ritkán téved egyszerre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azokosdontes.blog.hu/api/trackback/id/tr5315735952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása